Tradycja to nowoczesność-craft cocktails

Po 10 latach pracy za barem z ręką na sercu mogę powiedzieć , że świat barmański pozytywnie ewoluował. Jednym z moich ulubionych współczesnych elementów tej ewolucji są craftowe koktajle. Craft cocktails stały się ostatnio popularne w większości barów. Co oznacza ten zwrot i skąd się wziął?

Craft– inaczej rzemiosło, sztuka, własnoręczny wyrób, ale również technika, o której wspominaliśmy poprzednim artykule. Na początku pojawiały się craftowe restauracje, później piekarnie, rzemieślnicze piwa, a teraz powszechnym trendem stały się craftowe koktajle same w sobie. Krąży taki żart w barmańskim żargonie, że koktajl craftowy to taki, którego czas przygotowania wynosi 10 minut. W rzeczywistości chodzi o to, że proces jego przygotowania, składniki i technika sięgają do korzeni – do kuchni, do kucharzy. To oni zaczęli patentować nowe techniki, połączenia smakowe oraz odkrywać nieznane produkty.

Sezonowość sprzyja craftowym wyrobom

whisky/ miodowo-cytrusowy cordial/ drambuie/ pianka z imbiru i wędzonej whisky

Od kilku lat bardzo popularnym trendem stało się wykorzystywanie produktów sezonowych.Głównym czynnikiem wpływającym na sezonowość jest pogoda. Gastronomia najczęściej sugeruje się porami roku, dlatego w wielu koktajl barach menu zmieniane jest 4 razy w roku, a produkty wykorzystywane do koktajli są uzależnione od tego co najlepszego oferuje dany miesiąc.

Co daje nam wykorzystanie sezonowych produktów?

  • jakość,
  • oszczędność,
  • lepszy smak,
  • atrakcyjny wygląd,
  • składniki pełne wartości odżywczych.

Najważniejsza jest w nich świeżość – dlatego należy zadbać o dobrego dostawcę.

DIY zrób to sam

Whisky/szałwia/porto/wermouth
Whisky/szałwia/porto/wermouth

W dzisiejszych czasach wszystko jest dostępne w sklepach, Internecie. Ludzie przyzwyczajeni są do wygody, ale jednocześnie niskiej jakości i płaskiego smaku. Na szczęście coraz częściej docenia się własnoręcznie przygotowane syropy, bittersy, konfitury czy nalewki. Coraz więcej osób je robi, chce ich spróbować, a nawet je kupić. Takie wyroby dają gwarancję świeżości, braku konserwantów i wzmacniaczy smaku. Dlatego niczym bardziej nie zaskoczymy naszych gości przy barze, jak właśnie domowymi produktami.

Tworzenie drinków od podstaw, wymaga oczywiście nakładu pracy i czasu. Czas przygotowania koktajli craftowych jest znacznie dłuższy niż standardowych koktajli. Najwięcej pochłania proces przygotowania półproduktów. O ile świeży sok wyciska się od ręki, o tyle na proces fermentacji potrzebujemy nawet czas do 2 tygodni. W całym tym procesie jest dzień, nazywany przez barmanów „prep day” (ang. preparation – przygotowanie), czyli dzień produkcji. Właśnie wtedy barmani przygotowują całą gamę półproduktów wykorzystywanych do koktajli na kolejny tydzień.

Cena takich craftowych koktajli jest wyższa od ceny standardowego drinka –  wpływa na to okres przygotowań,czas potrzebny na zakup świeżych produktów najwyższej jakości, ale również cała receptura – pomysł i przyrządzenie.Całe szczęście dzięki sezonowości nasze koszty w przypadku zakupów są niskie, a dzięki temu nasz zysk wzrasta.

Proces tworzenia koktajli rzemieślniczych, jest porównywalny do tworzenia dań. Barmani skupiają się nad perfekcyjnym smakiem, aromatem,  prezentacją koktajlu i oczywiście chcą zapewnić niepowtarzalne doznania smakowe i wizualne swoim gościom. Dla mnie craft cocktails jest niczym filozofia. Dlaczego? Uwielbiam ten proces, w którym wymyślasz koktajl, wybierasz świeże i wyszukane składniki, dobierasz alkohole, a na koniec zastanawiasz się nad doborem odpowiedniego szkła i ozdoby –w myśl zasady „najpierw jemy oczami”, a następnie raczysz gości koktajlem i historią, nie zawsze tylko o jego stworzeniu. Cel to przygotowanie koktajlu w jak najbardziej profesjonalny sposób, aby porwać wzrok gości siedzących przy barze. Te wszystkie czynniki powodują, ze praca za barem jest czymś niesamowitym i niepowtarzalnym.

kwiaty białego bzu

 

Leave A Comment

You must be logged in to post a comment.