Tych 5 potraw warto spróbować, będąc w Mikołajkach

Większość osób, które wyjeżdżają na weekend lub dłuższy pobyt na Mazury, skupia się tylko na tym, aby w hotelu były dostępne śniadania wliczone w cenę noclegu. To oczywiście bardzo ważne – dzięki nim można nabrać energii na cały dzień rozmaitych aktywności! Jednak ważne są również obiady i kolacje. Najlepsze restauracje w Mikołajkach to te, które serwują lokalne dania w naprawdę wysmakowanych wersjach. Poznaj 5 naszych propozycji, obok których trudno przejść obojętnie!

1. Rosół z kaczki

Wydaje Ci się, że ta prosta potrawa jest banalna i nudna? W takim razie koniecznie spróbuj tej pozycji, odwiedzając Mazury. Hotel Mikołajki zlokalizowany jest wśród jezior i lasów, a zatem w najlepszych restauracjach nie może brakować ptactwa i dziczyzny. Tę klasyczną zupę serwujemy z aromatycznymi pierożkami, które totalnie odmieniają jej charakter i czynią ją niezwykle pożywną! Jako pierwsze danie sprawdzi się najlepiej.

2. Pierogi z dziczyzną

To pozycja, której nie serwują wszystkie restauracje. Mikołajki są prawdopodobnie jednym z nielicznych obiektów w Polsce, w których możesz ich zasmakować. To doskonale znane Ci danie mięsno-mączne, jednak z oryginalnym farszem z jelenia, z dodatkiem wędzonej śliwki, boczniaków i słoniny. Gwarantuje sytość na długi czas i niezapomniane doznania. Możesz potraktować je jako przystawkę, ale również danie główne.

3. Spaghetti z serem korycińskim

Ten wyjątkowy produkt o intensywnym smaku doskonale nadaje się do uzupełnienia potrawy świetnie znanej każdemu. To dobry wybór, jeśli jesteś w hotelu Mikołajki na Mazurach z dziećmi – one najchętniej sięgają po dania, które już znają i lubią. Wysoka jakość składników i staranne wykonanie sprawiają, że taki makaron dobrze syci i odżywia.

4. Sandacz

Skoro jesteś nad jeziorem, nie możesz odmówić sobie tej jednej z najpopularniejszych słodkowodnych ryb. W naszym hotelu w Mikołajkach na Mazurach serwujemy go w towarzystwie oryginalnego risotto i warzyw. Są one pozyskiwane od lokalnych rybaków, a zatem, będąc tutaj, masz możliwość zakosztowania ich w najlepszej, bo najświeższej postaci. Skuś się na takie danie, a z pewnością nie pożałujesz!

5. Klasyczna tarta tatin

Aby zapewnić gościom najwyższe doznania smakowe, najlepiej serwować im potrawy bazujące na lokalnych, sezonowych składnikach, ale w ulepszonej, światowej wersji. Jedną z nich jest właśnie to delikatne, kruche ciasto z karmelem, jabłkami, żelem z jagód i cynamonem – świetnie dopełni ono posiłek, w skład którego wchodzą wyżej wymienione dania!

Czym się kierować wybierając restaurację w Mikołajkach?

Podróżując po świecie, warto sięgać po lokalne, sprawdzone potrawy, przyrządzane ze składników pozyskiwanych od miejscowych dostawców. Dlaczego? Ponieważ wówczas ma się gwarancję świeżości, a także przygotowania ich na bazie dobrze znanych, ale zmodyfikowanych receptur. Jeśli chodzi o restauracje, Mikołajki mogą poszczycić się lokalem mieszczącym się w hotelu o tej samej nazwie. Jego kucharze dbają o sezonowe menu, serwując wszystko to, co najlepsze w regionie – przekonaj się o tym!