Higiena ma kluczowe znaczenie dla naszego zdrowia, a nawet życia. Jednak nawet jeśli sami o nią dbamy, możemy ucierpieć przez cudze zaniedbania. Między innymi dlatego powstała dobra praktyka higieniczna. Czym ona jest? Co znaczy skrót GHP, a co HACCP? Odpowiedzi na te i inne ważne pytania poznasz z poniższego artykułu.
Dobra praktyka higieniczna, czyli jak zadbać o higienę
Określenie dobra praktyka higieniczna przedstawia się skrótem GHP – od angielskiego pojęcia Good Hygienic Practice. Najprościej rzecz ujmując, określa się w ten sposób wszystkie działania, gwarantujące zachowanie najwyższych standardów higienicznych. Zalicza się tutaj również działania mające na celu stworzenie i utrzymanie warunków umożliwiających zachowanie higieny. Dobra praktyka higieniczna to określenie odnoszące się do branży spożywczej i bezpieczeństwa żywności. Wdraża się ją w zakładach produkcyjnych, firmach logistycznych, magazynach i hurtowniach, czyli wszędzie tam, gdzie obsługuje się produkcję i dystrybucję produktów spożywczych.
GHP i HACCP
Aby zachować dobrą praktykę medyczną, trzeba nieco wysiłku i profesjonalnych działań. Przede wszystkim trzeba określić potencjalne zagrożenia higieniczne. Stąd też powstanie pojęcia HACCP – Hazard Analysis and Critical Control Points. Określenie zagrożeń i punktów, w których należy sprawować kontrolę, okazuje się kluczowe dla zapewnienia odpowiedniej higieny.
Profesjonalne wdrożenie HACCP i GHP
Wymogi względem warunków higienicznych w branży spożywczej są bardzo restrykcyjne. Kontrole w zakładach produkcyjnych i nie tylko są częste, a kary za nieprzestrzeganie przepisów wysokie. Choćby dlatego, ale też ze względu na zwykły zdrowy rozsądek, warto zadbać o profesjonalne wdrożenie HACCP i GHP. Zlecanie tych zadań specjalistom to gwarancja wdrożenia odpowiednich działań, bez pominięcia jakichkolwiek istotnych kwestii. Jest to zatem również pewność w zakresie bezpieczeństwa produkowanej, transportowanej i magazynowanej żywności.
Zapraszamy po więcej informacji: HACCP Białystok.